Prvi član cosplay žirija je Zagorec! Nepotizam?!

Pričajte ke hoćete, ali članovi organizacije niti Lumos i Nox nisu imali veze s odabirom pobjednika cosplay natjecanja, no očito su stari bogovi umešali svoje ruke i ispalo je da nam je domaći dečec odnel nagradu za Best in Show! Predstavljamo vam Filipa Majcena koji je cosplayati počeo prekjučer, a većina cosplay zajednice je pala na koljena kada se pojavio na prošlogodišnjem KraKonu. Pa da vidimo ke bu nam Filip rekel.

Filip being awesome f snegu.

Dragi naš gospon Best in Show, fala kaj si prihvatil biti u našem ovogodišnjem žiriju, makar nije da si imal puno izbora po tom pitanju. Kakav je osjećaj bil biti pobjednik na prvom krakonskom cosplay natjecanju, jesi li očekival tak dobar
plasman?

Masivna mi je čast biti u ovogodišnjem žiriju i doslovno ne znam kaj ja tu delam. Prihvatio sam tu poziciju jer bijah ushićen pobjedničkom euforijom, ali sam sad u velikom strahu i bojim se za svoj slatki život jer dolazim među titane cosplaya sa puno sreće i vrlo malo iskustva.
Kakav je osjećaj bio? Svaki put kad se tak dobro osjećam prisjetim se Jima Carreya u ulozi Ace Venture i u glavi mi prolazi ona scena kad riješi ubojstvo “I have exorcised the demons. This house is clear.”

Nisam očekivao tak dobar plasman jer ja još ne znam koliko su moji cosplayevi “dobri” (tih nevjerojatnih dva i pol koliko ih je) tako da… Dođoh, vidjeh i mnoštvo se okupi oko mene. Next thing you know – na pozornici sam sa mačem u jednoj i mikrofonom u drugoj ruci i rulja želi da dragon shoutam Fus Ro Dah. Ne, uopće nije bilo stresno iskustvo za mene… xD

Iz pouzdanih izvora smo čuli da ti je taj cosplay bio prvi ikad. WTF? Kaj si moral žrtvovati cosplay bogovima da ti prvi cosplay tak genijalno?

Jeste, to je bio prvi cosplay koji sam izradio. On je, više manje, pokrenuo cijelu stvar i još dan danas ga nadograđujem, popravljam, mazim, pazim i zovem ga Darkić… Taj cosplay je započeo kao pepakura build jer onda još nisam znao za foam, worblu i ostale predivne crafting stvari. I kako ja imam tendenciju ne dovršiti meleon stvari, tako je i taj pepakura build ostao samo papirnati oklop među oblacima prašine na Mt. Ormaru jer ja nisam imao para za fiberglass i epoksi smolu. Student life FTW!


Kasnije sam otkrio da na fitnes stranicama mogu kupiti EVA strunjače pa sam onda cijeli oklop sastavio od nje. And boy was it wonderfull… Kad sam sastavio kacigu, obojao ju, dodao chainmail i rogove… Excitement over 9000! Predobar osjećaj.
Jao… Hah… Što sam žrtvovao… Jedno divno prijateljstvo, vrhove prstiju, par živaca, nešto novaca i nekoliko desetaka sati života. 😛

Koji je prvi kon koji si posjetio, i zakaj je KraKon najbolji kon na kojem si ikad bio?

Prvi kon koji sam posjetio bio je SFeraKon. Tamo sam vidio Vadera, dodirnuo Garrusa, bio JAKO awkward s Wonder Woman, Harley i Jokerom ( <— dat u), slušao Sarumana kako predaje i dotaknuo svoj prvi… lightsaber. :’) I onda sam odlučio da i ja jednog dana želim napraviti asm cosplay. Bilo je to davne 2016.

A kaj se Krakona dutikavle…

Ja živim v malomu selu… Ja se nemam s kijam dumačim spuminati i kleti Gejm of Trons, faliti fiziku Starih Trak, mrčati na muziku Star Warsa i raspravlati ko je vekši frajer: Veštac ili Mali ud zmaja… Meni je tam bilu tak lijapu. Dok je prva osoba koja te pozdravi zaguric z gemištum v kostimu Rebel troopera unda znaš da si dobru došiu. Neka me v srcu štrecnulu dok sam muarau dimu.

Filip Majcen, 2019.

Zbilja… Odlični ljudi, atmosfera predobra, svi zainteresirani da se upoznate, popričate… Krakon ima ogromni potencijal i sve najbolje mu želim.

Kakvo ti je bilo iskustvo kao natjecatelj na prvom KraKonu? Imaš li kakvih savjeta ili prijedloga za ovogodišnje cosplayere, ili za organizaciju cosplay natjecanja?

Prvo kao prvo – ja volim izrađivati stvari. Ja nisam osoba za nastupe i
uživljavanje u lik, ja sam više za glupiranje i rasprave o tome kako izraditi stvari. Tako da je meni bilo dosta bed pojaviti se pred publikom i biti ” in character “. 😀
Ono što bih volio je da ljudi pričaju o svojim kreacijama jer mislim da tu ima tooooliko zanimljivih stvari za reći, a i ljudi vole podijeliti iskustva (ok, ja volim, za druge nisam siguran). Za organizaciju nemam prijedloga, još sam jako novi u tome svemu.

Veseliš li se suditi ostalim cosplayerima? Kaj prvo vidiš na cosplayu i kaj buš najstrože ocjenjivao?

Po zanimanju sam učitelj razredne nastave tako da mi je posao suditi, ali ne mogu biti previše strog. 😀 Volim cosplayeve koji su works of passion. Nemaju svi špagu da budu masteri zanata, ali mi se sviđaju rješenja koje ljudi donose. Još ne znam što ću najstrože ocjenjivati, ali sigurno će se naći nešto… hue hue hue…

Veselimo se ponovno te vidjeti nas KraKonu, nadamo se da već pripremaš svoj cosplay! =P

Ja se veselim ponovnom dolasku! Pripremam novi cosplay i molim vas da usmjerite svoje crafting mantre da ga dovršim na vrijeme. ^^

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.