Ne znate, a želite znati? Predavanja!

Kak bolje naučiti nego da vam mešter ispriča? Bacite oko na kratke opise predavanja koja će se održati na KraKonu!

Tolkienova bića tame

Tko su barlozi, kakav je bio Smaug i što sve zaista može Prsten – doznajte na predavanju u tamnoj strani Tolkienova svijeta.

Nariel i Curumo – Almarenci koji proučavaju tamnu stranu Tolkiena

Elektronika u cosplayu

Osnovne stvari elektrotehnike i elektronike korisne za cosplayere. Ovaj put tema su baterije i LED (i pomalo ostala) svjetla.

David Dubrović – dolazi iz Rijeke, završio je elektrotehniku, često ide na konove, a u zadnje vrijeme ima i ponešto programa na njima. Tu i tamo se pojavi u cosplayu.

SF U KAZALIŠTU

Iako spekulativna fikcija vlada medijima kao sto su film i video igre, svoje mjesto je našla i na daskama koje život znače jos davno prije izuma kamere i računala. Spekulativna fikcija u kazalištu je izazov ali i uzbuđenje zbog inovativnih rješenja u prostoru gdje nema mogućnosti za specijalnim efektima koje često nailazimo u filmu i igrama. Kroz predavanje cemo se prisjetiti nekih kazalisnih predstava koje su postavile spekulativnu fikciju na daske, vidjet ćemo kako je SF teatar pokriven u Hrvatskoj, a posjetitelji ce moći i na licu mjesta dobiti primjere režije SF u kazalistu.

Ana Miljanić je producentica u kazalistu Tocka na i, te redateljica i producentica u Društvu Cygnus. Prosla je edukaciju rezije za voditelje dramskih skupina u organizaciji Gradskog kazalista Durdevac, te već pet godina radi na dramskim radionicama, a također je educirana na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu na području govorništva i javnog nastupa.
Juraj Belosević – Dramaturg, scenarist, pisac i skladatelj koji od brusi svoj zanat jos od vrtića, no aktivno radi u Društvu Cygnus od 2014. godine. Napisao je i skladao za dva žanrovska mjuzikla, “A meeting across time and Space” 2016. i “Mortis, Amore!” 2018.
Identitet i računalne igre

Psihosocijalna analiza odnosa identiteta igrača i igranog lika.

Tomislav Keglević – diplomirao je sociologiju na FFZGu. Od istraživačkih interesa posebno ističe identitet.

Zombiji u potrazi za kapitalističkim mozgovima

Zombiji, kapitalizam, kanibalizam i depresija – dođite i ponesite svoje mozgove na predavanje o zombie žanru i njegovoj ilustraciji suvremenog društva u filmovima i književnim djelima kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. R.I.P. i nadajmo se da ih nitko neće tjerati da rade i posthumno.

Antonija Mežnarić – Antonija piše, uređuje, žirira i živi spekulativnu fikciju. U slobodno vrijeme prati ASIOAF i ASOUE (not to be confused with each other) fanovsku teoriju, te modelira za cosplay. Želi održati predavanje o zombijima u kojem neće spominjati The Walking Dead jer je odustala na farmi. Ali zato ima jako puno toga drugog što voli gledati i čitati, a da ima najdraže joj nemrtve.

Povijest stripa u Hrvatskoj

Povijest stripa od prvih karikatura do danas s kraćim osvrtom na povijest europskog i američkog stripa. Kultni likovi i crtači, zanimljivosti iz svijeta stripa, cenzure i zabrane. Kako su određeni režimi utjecali na razvoj stripa.

Dina Horvat – završila povijest na FFZG, živi u Krapini, voli stripove, DJ na KraKonu

Heroine kroz povijest video igara

Pregled korištenja spola kao elementa u video igrama koji ćete čuti od Lady Croft osobno.

Tara Horvat – učiteljica Tara Croft voli pisati, slikati i u raspravi zastupati nezastupljene stavove.

Kriptozoologija

Zaronite u intrigantni svijet kriptozoologije, pseudoznanosti čiji su glavni akteri svjetski poznatni Bigfoot, Kraken, Loch Ness čudovište i ostala slična ekipa.

Dora Grundler – vjerojatno poznatija kao Lumos iz cosplay dua Lumos i Nox, apsolventica biologije i kemije i ZAGREPČANKA makar nebi čovek rekel! Zaljubljenica u mačke, naljepnice i kofein, u slobodno vrijeme ne piše diplomski nego visi za šivačom mašinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.