Intervju s cosplay žirijem: Bojana

Zakaj ste pristale žirirati na KraKonu?

Volim komšijske konvencije i uvek ću sa zadovoljstvom podržati geek ekipu iz Hrvatske. Ovo će mi biti treći put ove godine da sam pozvana da budem žiri, moglo bi se reći da sam se navikla na ulogu žirija.

Kad ste već tu, koja vam se kategorija najviše sviđa, odnosno koji vam je element cosplaya najbitniji?

Uživam u izradi kostima i šivenju (kada mi konac ne ispadne 5x iz igle ili ne pukne više od 10x), dakle kad sve teče glatko i po planu, to ume da bude terapeutska faza pripreme kostima, ali najlepši deo cosplayja  je kad sam na sceni, kada glumim, plešem i budem “in the character”.  U srednjoj školi sam bila član dramske sekcije, ceo život sam se bavila različitim vrstama plesa, pa volim sve to lepo da uklopim i iskoristim na stageu.

Ovo pitanje služi da pokažemo da smo odabrale najsposobniji i najbolji žiri ikad – koliko se dugo bavite cosplayem?

Bavim se aktivno od 2015-te, ali takođe i organizovanjem Tolkindana i Tolkinfesta sa Valinor udruženjem, sarađujem i na grupnim projektima (bukvalno  – masovna izrada kostima), sa konvencijama iz Beograda, Novog Sada, Niša, Bugarske, Sombora, Kragujevca, Splita i Zagreba, zatim sa distributerskim kućama i Cineplexxom.

Imala sam prilike da se takmičim i na domaćim konvencijama, u Zagrebu, Splitu, zatim na Comic conu u Sofiji i Mondoconu u Budimpešti, tako da sam upoznata sa kriterijumima i standardima kada je ocenjivanje kostima i nastupa u pitanju. Do sada sam osvojila 9 nagrada iz kategorije koje obuhvataju : najbolji kostima, najbolje šivenja, najbolji performans i najbolji rekvizit.

Volite li više žirirati ili natjecati se na cosplay natjecanjima?

Kod nas je običaj da kada jedne godine osvojiš nagradu, da sledeće godine budeš počasni član žirija. Prošle godine sam osvojila dosta nagrada, tako da ću ove godine biti 4x u žiriju i samim tim, manje ću se takmičiti i to će mi nedostajati. Definitivno više volim takmičenje i euforiju koja ga prati. Da li je kasno da se prijavim i na Vaše takmičenje?

Koji vam je najdraži cosplay koji ste ikad napravile, a koji najizazovniji?

Najdraži mi je kostim Regine, zle kraljice iz serije Once upon a time. Puno vremena, ljubavi i materijala sam uložila u njega i sa njom sam se najčešće takmičila. Godinu dana sam ga intenzivno popravljala i usavršavala, što zbog budžeta, što zbog  pronalaženja odgovarajućeg materijala za sve tri suknje i ukrase na korsetu. Najizazovniji mi je Weeping angel, koji se sastoji od haljine, perike i krila od stirpora. Anđela sam nosila i u Zagrebu pre par godina. Stirpor na izgled jeste lagan material za nošenje, ali izrada i lepljenje je jako komplikovano i verovatno ga nikad više neću koristiti u izradi kostima.

Ak se smije znati, u kojem ćete cosplayu doći na KraKon?

Nosiću Reginu jer je još nisam imala prilike da je nosim kod vas, a za nju sam osvojila najprestižniju nagradu do sada u mojoj Cosplay  karijeri, a to je nagrada za najbolji kostim na Mondoconu. Drugi dan ću odabrati neki jednostavniji.

Kaj želite poručiti gujdekima koji se pripremaju za cosplay natjecanje?

Cosplay  takmičenje je nezaboravno iskustvo, koje bi po meni trebalo da stoji u CV-ju. Ko preživi stres u backstage-u, tremu pred nastup, kao i odlepljivanje delova kostima (svima se to dešava, čak i najboljima) taj može u životu svakim poslom da se bavi.  Pored pedantnog kostima, potrebno je i potpuno oživeti lik koji ste odabrali, kako na sceni, tako i tokom konvencije, jer to čini Cosplay. I jedan savet – sve šablone u izradi kostima, treba sačuvati, jer nikad ne znate, kad će vam opet zatrebati, da li pri izradi sledećeg kostima ili kod popravke već postojećeg.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.